Kategorier
Kosttillskott

Vitamintillskott skadar din hälsa?

Vitamintillskott

Det blir allt vanligare att äta vitamintillskott, vanligen i form av kapslar. Vitaminer är livsnödvändiga och om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler och näring i din kost är det många som funderar på att börja använda ett tillskott på vitaminer.

I den här artikeln kommer jag ta upp att det även finns en baksida med tillskotten – är de verkligen så nyttiga som man kan tro? Skall du köpa vitamintillskott, så gör det utan fraktkostnad.

Skadeverkan och bieffekter

En färsk dansk studie visar på att det inte bara ger positiva effekter (de effekter man önskar) av tillskotten på vitaminer. Så om du väljer ett tillskott för att förbättra din hälsa kan du få en tankeställare här. Studien visar nämligen att kapslar/piller som innehåller vitaminer får ökad risk av att dö i förtid jämfört med en person som inte äter tillskott.

Vitamintillskott

Svenska myndigheter tar dock inte studien på allt för stort allvar, och just vitamintillskotten är något som delar forskare runt om i världen. Många hävdar att man inte kan lura kroppen genom att ta ett piller och få i sig alla nödvändiga vitaminer man behöver.

Den här studien kommer från Copenhagen Trial Unit som håller till vid Rigshospitalet i Köpenhamn och gjort försök med ungefär 300 000 personer runt om i världen. De gjorde experiment med både A, C, och E-vitamin och betakaroten. Vissa personer fick tabletter utan tillskott för att testa placebo-effekter.

Svenska livsmedelsverket

Svenska livsmedelsverket håller kvar vid sin åsikt och riktlinje att vitamintillskott oftast inte är nödvändigt för vanliga personer, och rekommenderar i stället en varierad kost och att man då får i sig tillräckligt med vitaminer ändå.

Ett argument är att man inte kan överdosera vitaminer i form av mat men däremot finns det en risk med överdosering när man äter kapslar eller piller i form av tillskott. De anser i princip att det inte går att kompensera dålig kost med att stoppa i sig kemikalier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *