Kategorier
Jackor

Vårda mocka och skinnjackor

En vanlig jacka beräknar man att ska hålla några år. Om jackan går sönder sedan ser många det som helt normalt och köper en ny. Men med skinnjackor är det lite annorlunda. De kostar betydligt mer men håller även betydligt längre.

Köpa jackor med fri frakt

Detta framförallt för att skinnet är så hållbart i jämförelse med de tyger som används i klassiska jackor. För att jackan ska leva så länge som möjligt kan man tänka på några punkter.

Mocka

En nyköpt mockajacka ska alltid impregneras direkt efter köp. Detta eftersom mocka är väldigt känslig mot fukt och väta vilket kan skapa fula missfärgningar på mockan. Men med en impregnering glider vattnet snabbt av vilket gör att jackan håller sig fin betydligt längre.

Mockajackan ska behandlas med impregneringsspray som går att köpa i samma affär som jackan köptes eller någon annan affär som säljer skinn- och mockaprodukter. Många skoaffärer har även dessa impregneringssprayer men man bör då fråga om sprayen går lika bra att använda till skor som till jackor.

Om jackan får en fläck ska man i första hand försöka få bort den med en mockaborste. Om fläcken inte ger med sig är det lika bra att lämna in den på kemtvätt. Mocka brukar inte må bra av att tvättas i vanlig tvättmaskin då den i så fall skulle utsättas för stora mängder vatten.

Skinn

Även en skinnjacka bör impregneras men detta sker med en fett som smörjs in istället för den spray som används till mockajackan. Även denna fett går att köpa på affärer som säljer skinnprodukter, köper du en skinnjacka online så kom ihåg att lägga till en burk impregnering så att du har det hemma, annars kan ju minnet spela spratt och jackan får inte det underhåll den förtjänar.

Fettet kan smörjas in med hjälp av en mjuk trasa och man behöver inte vara rädd för att använda för lite fett när skinnjackan ska smörjas in. Jackan ska sedan hänga på vädring i ett drygt dygn och därefter kan allt överflödigt fett torkas bort.

En infettning av skinnjackan bör ske två gånger per år men kan även behöva göras på mindre delar av jackan fler gånger beroende på hur den slits.

Om jackan får en fläck ska man först använda en fuktig trasa för att torka bort fläcken. Är fläcken på någon läderdetalj kan gallatvål och vatten användas.

Går inte fläcken bort ska även skinnjackan lämnas in till tvättspecialister och aldrig tvättas i en vanlig tvättmaskin. Efter att fläckar har tagits bort kan jackan behöva smörjas in igen.

Fettfläckar går att bearbeta med potatismjöl. Strö över mjölet över fläcken och låt mjölet suga upp fettet under ett dygn. Detta kan behöva upprepas flera gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *