Kategorier
Mode

Mode och självkänsla

Det är ett välkänt fenomen att även om du är ledsen och tvingar ansiktet att le som kommer hjärnan att tro att den är glad. Man kan lura hjärnan på många sätt – tänk på någonting som du vill göra så tror hjärnan till slut på att den har gjort något. Hjärnan kan nämligen inte skilja på fantasi och verklighet.

Klär oss medvetet

Men gäller det också hur vi klär oss. Många har säker upplevt att bara man tar sig genom duschen, får på sig kläder och kommer ut genom dörren så mår man lite bättre.

Men kan våra kläder påverka oss hur vi ser på oss själva. Att våra unga tjejer i många fall mår dåligt och ser sig själva som mindre värda har det med modet att göra?

Idag är mycket mode för unga tjejer på hor-temat – tajt, kortkort, hård sminkning och på alla bilder ska man stå så utmanade som möjligt helst med putande läppar.

Har den ganska ytliga modetrenden en negativ påverkan på hur våra unga flickor mår? Som en frisk fläkt emot hormodet och med tanken att man mår som man klär sig så skapades Odd Molly.

Odd Molly heter Odd just för att Molly vågar vara annorlunda och inte anpassa sig efter . Odd Molly är en fiktiv tjej/kvinna som är galjonsfigur för hela projektet Odd Molly – hon gillar mode och att resa.

Därför är Odd Molly klädd i kläder som är en blandning mellan öst och väst, nord och syd. Odd Molly blandar och ger helt enkelt.

Att klä sig i färgglada kläder, som Odd Molly kläder, eller sätta på sig kläder man trivs i påverkar hjärnan mer än vad man kan tro. Kolla gärna på Odd Molly kläder hos Johnells – de flesta brukar hitta kläder som de gillar hos Odd Molly.

Man behöver inte haka upp sig på Odd Molly – det finns fler märken som arbetar med glädjen i centrum Desigual som har måttot ”Vi klär människor inte kroppar” där vågar man se människor och glädje i första hand. Kan vi hjälpa våra tjejer till ett klädval som fokuserar på tjejerna och den glädje som borde finnas där?

Det vore ett intressant experiment att hjälpa unga tjejer med dålig självkänsla och självförtroende att klä sig annorlunda samtidigt som de fick samtalshjälp och stöd.

Att klä sig utmanande och bara visa upp ytan påverkar oss nog mer än vad vi tror. Tyvärr är det påverkan åt fel håll. Vi har alla ett gemensamt ansvar för våra unga och kläder är ett sätt att uttrycka sig. Men frågan är bara vad kläderna uttrycker.

Uttrycker kläderna samma glädje och positiva livsstil som Odd Molly eller är det självförakt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *