Kategorier
Bläckpatroner

Historien om bläck

Bläck och historien

Materialet som gett uttryck åt mänsklig kreativitet genom historien. Bläck är ett ämne som varit helt centralt när det gäller att ha givit utlopp åt kreativitet genom den mänskliga historien de senaste hundra åren, närmare bestämt som huvudkomponent så väl i bläckpennor som bläckpatroner till olika skrivare.

2000 år gammal historia

En snart 2000-årig tradition av att bära mänskliga meddelanden
Bläckpennan har en lång historia, och redan på 300-talet doppade man fjädrar från fåglar så som gäss i bläck för att skriva. Kuriosa är att själva ordet penna faktiskt kommer från det latinska namnet för fjäder.

Sedan var bläcket ett centralt material för handskriven skrift – det vill säga det kanske allra viktigaste och den mest beständiga formen av mänsklig kommunikation – under mycket lång tid. På 1800-talet tog stålpennan över efter fjädrarna som den vanligaste formen av bläckpenna.

Bläckbaserade reservoarpennor blev mycket vanliga på 1930-talet, men redan på 1950-talet blev kulspetspennan populär och den är än i dag tillsammans med blyertspennan ett av de viktigaste redskapen för skriftlig kommunikation mellan människor.

Lever vidare även i den digitala åldern

Uppkomsten och spridningen av datorer har givetvis förändrat hur människor kommunicerar i grunden, inte minst skriftligt. Faktum är dock att bläcket fortfarande faktiskt är ett av de viktigaste materialen som används för att förmedla budskapen som skapas.

Väldigt många skrivare, inte minst för hemmabruk, använder nämligen patroner med bläck för att skapa utskrifterna som de gör av text och bilder. Dessa patroner kallas även färgpatroner och går att byta ut när bläcket i dem har använts fullt ut.

Vissa av dem har, beroende på vilken teknik de används tillsammans med, bara en kapsel med en färg (någon av grundfärgerna magenta, gul och cyan eller svart bläck) och skapar bilder tillsammans med andra patroner med andra färger, medan viss annan teknik har flera kapslar med olika färger i samma patron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *