Kategorier
Mode

Hattar och historia

Köp din hatt på nätet

Hatten är ett underskattat klädesplagg som egentligen lämpar sig att använda i de flesta sammanhang, årstider och väderlekar. De senaste årtiondena har hattarna tyvärr inte riktigt utnyttjats till sin fulla potential i de trender som har kommit och gått genom åren.

Hatten har mer eller mindre förminskats till en rolig accessoar. En hatts användningsområde är dock större än så, eftersom den både skyddar huvudet från sol, blåst och regn och dessutom ramar in ansiktet på ett diskret och naturligt sätt.

Det som skiljer en hatt från en mössa är dels dess styvhet och dels skärmen som går runt hatten, det så kallade brättet. Under hela hattens långa historia har den alltid haft en högre socioekonomisk status än mössan också.

Från stråhatt till cylinderhatt

Den första kända hattbäraren var en man i den grekiska staden Thebes som för runt tvåtusen trehundra år sedan avbildades på en gravmålning.

Den hatt som mannen bar var en stråhatt. Liknande hattar av halm och torkade alger har troligen använts i södra Europa och Asien långt tidigare, men eftersom de tillverkades av organiska som komposteras så finns det inga riktiga bevis kvar för det.

Hattens historia berättas istället med just målningar, skrifter och skulpturer som forskare får tyda och dra slutsatser av. Mannen i Thebes var jordbrukare, och man tror att hatten först uppfanns för att skydda just sådana arbetare från solen medan de vistades utomhus hela dagarna.

Hattens historia

På medeltiden hade jordbrukarnas stråhattar utvecklats till mer avancerade konstruktioner som tillverkade av flera sorters tyger och med material som gav hatten en struktur.

På den här tiden började även kvinnorna bära mer hattliknande huvudbonader istället för enbart de traditionella sjalarna. Dock var det främst kvinnor inom den kristna kyrkan i Europa som bar dessa.

På artonhundratalet hade de hattar som vi idag är vana att se tagit form, med självbärande strukturer och hårda brätten. Under denna tid blev både cylinderhattar och solhattar populära bland invånarna i det industrialiserade Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *