Kategorier
Smycken

Gravidsmycken

Köp gravidsmycken på nätet

Idag är det allt viktigare att synas och visa för omvärlden vad man gör, hur man gör det och oftast även när. Många sociala medier som Twitter, Facebook och olika bloggar vittnar om detta fenomen.

Men det behöver inte alltid vara genom Internet. Bland gravida kvinnor runt om i världen så har det sedan länge funnits en trend att visa att man är gravid. Ett klassiskt sätt är att bära ett gravidsmycke.

Vackert gravidsmycke

Ett gravidsmycke är något mer än ett vackert föremål. Den visar för omvärlden att kvinnan bär ett ofött barn. Inte nog med det, de flesta smycken bärs först efter den 20:e veckan och vid det laget har risken för missfall minskat markant och många kvinnor börjar bli mer öppna om sin graviditet för omvärlden.

Vad kommer detta unika smycket ifrån? Först och främst finns det en hel del olika sorters gravidsmycken. Det mest vanliga i Europa är ett bola gravidsmycke. Från början kom detta smycke från den latinamerikanska världen, främst Mexiko men även andra delar.

Smycken som symboler

En bola har en liten bjällra inuti som avgör ett svagt ljud vid rörelser och sägs lugna det ofödda barnet från den 20:e graviditetsveckan (fostret har utvecklat hörseln från den veckan).

Ett vanligt missförstånd är att bolan används av gravida även i Latinamerika. Så är dock inte fallet utan bolan används där för att driva bort onda krafter och kalla till sig goda änglar.

Därav även det
spanska namnet ”Llamadores de Angeles” som sedan blev ”Bola”, klot på svenska, för att lättare kunna marknadsföra produkten i västvärlden.

I Asien finns även en annan variant som hos oss säljs under namnet bola gravidsmycke. De så kallade ”Harmony Balls” har sitt ursprung i Indonesien, främst Bali, och är oftast i silver samt rikt dekorerade.

Syftet har varit att skapa harmoni och lugn hos bäraren. Till skillnad från den latinamerikanska varianten så är detta smycket även populärt bland gravida kvinnor på Bali.

Gravidpiercingar

Utöver ett bola gravidsmycke så har det blivit allt vanligare med gravid-navelpiercingar och även helt vanliga halskedjor. Just gravid-navelpiercingar kommer från USA men dess ursprung är mycket äldre än så.

Gravida kvinnor har burit piercingar sedan urminnes tider och
skillnaden till de moderna varianterna är främst materialet och utformningen.

Finns det några positiva effekter av att bära ett gravidsmycke? Svaret är både ja och nej. Rent vetenskaplig finns det inga som helst belägg, det är inte ens säkert om barnet verkligen uppfattar det svaga ljudet.

Men det bör inte glömmas att ett gravidsmycke mycket väl kan
ha en psykologisk effekt på mamman. Den skapar ett extra band mellan det ofödda barnet och mamman genom att ge en känsla av att kunna lugna barnet.

Öppen med sin graviditet

Ett gravidsmycke kan även leda till att kvinnan blir mer stolt och öppen om sin graviditet vilket kanske leder till ett ökat välbefinnande under graviditeten som oftast är präglad av många krämpor.

Avslutningsvis så är ett gravidsmycke även ett helt vanligt smycke med tillhörande egenskaper. Det är vackert och finns i ett otal olika variationer, material och former. De flesta gravida kvinnor älskar dessa smycken och att ge en bola i present är alltid en uppskattad gest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *