Kategorier
Kläder

Från mysdress till Jumpsuit – Del 1

Utveckling kläder

Det var på 70-talet som mysdressen började bli allt vanligare i affärer. De såldes då framförallt till småbarn som ett mysigt inomhusplagg som var enkelt att ta på och av och bestod av en byxa samt en tröja i samma färg.

Det som var typiskt 70-talets mysdress var att de än så länge inte köptes till mer än småbarn och att det var få som hade stort tryck på. Men i och med att mysplagget började ta steg in på varuhusen var första steget taget för utvecklingen och sedan försäljningen av dagens jumpsuits.

80-talet

Under 80-talet var det på modet att kläderna skulle vara stora och pösiga. Det var troligtvis en av orsakerna till att mysoverallen fick sitt stora genombrott och blev ett standardplagg för alla barn och yngre ungdomar. Att gå till låg- och mellanstadiet i en mysdress var helt moderiktigt och särskilt om trycket på tröjan och byxan förmedlade att det var märkeskläder.

De neonstarka färgerna fanns med i hela modekollektionen och trycket skulle vara stort och tydligt. Att se hela familjer med lika mysdressar var ingen ovanlighet något som idag framställs mer som karikatyr över 80-talet.

Däremot var det få vuxna som kunde tänka sig ha på sig dessa klädesplagg på jobbet utan det var ett fritidsplagg för alla över 13-14 år.

90-talet

Det som framförallt förändrades under 90-talet var passformen och trycket på kläderna. Modet gick från att det skulle vara löst och pösigt till mer åtsittande former.

Mysdressen överlevde dessa förändringar även om en del kunde uppleva dem lite mer obekväma än på 80-talet. Det var även nu som mysdressen inte bara blev ett mysigt hemmaplagg utan även tog steget ut som träningskläder.

Att se personer som tränade på gym i myskläder var helt normalt.

En annan sak som förändrades var att trycket blev mindre. Fortfarande var det viktigt att visa vilket märke det var på kläderna men det räckte med ett litet brösttryck eller liknande istället för de stora magtrycken som var mer populära årtiondet före.

Läs gärna del 2 av Från mysdress till Jumpsuit: 2000-talet, jumpsuits lanseras på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *