Kategorier
Belysning

Bra ledlampor för hemmet

Köpa led lampor till hemmet

Det som tidigare var en bagatell, kan idag uppfattas som ganska krångligt av många. Nämligen att handla lampor. Förr behövde man bara hålla reda på vilken sockel en lampa skulle ha, och hur starkt den skulle lysa, så köpte man en sådan glödlampa.

Idag däremot, när de vanliga glödlamporna håller på att försvinna ur handeln, måste vi lära oss att tänka om. Och vi måste lära oss lite om de olika alternativen som finns till glödlamporna, så att vi får rätt belysning på rätt plats.

Ledlampor på väg uppåt

Det är nämligen inte längre bara lågenergilamporna som gäller som alternativ. Ledbelysning är en variant av belysning som är på stark frammarsch.

Ledlampor, eller lysdioder som de också kallas, användes tidigare mest som dekorationsbelysning. Namnet LED är en förkortning av Light Emitting Diode, därav smeknamnet lysdiod.

De flesta tänker kanske på färgade ljuspunkter eller ljusslangar när man talar om ledbelysning, men numera kan man också få vitt sken, och till och med varmvitt, vilket gör det möjligt att använda ledlampor även till vanlig belysning i hemmet.

Ledlampa

Det finns de som anser att ledlampor är det största som hänt på belysningsfronten sedan elektriciteten infördes i hemmen, och visst är det en revolutionerande uppfinning. Du kan nämligen inte bara köpa bra ledlampor till vanliga armaturer, eller för att piffa upp bilen eller inredningen.

Belysning

På grund av att belysningen handlar om dioder som kan vara mycket små, kan man helt enkelt bygga in ledbelysningen i lampor redan när de tillverkas, och dessa lampor håller ända upp till 20 år. Du slipper alltså helt bekymret med att skaffa nya lampor när de gamla går.

Dessutom förbrukar en bra ledlampa mycket mindre el än den vanliga glödlampan, vilket gör att du som ägare av ledbelysning sparar en hel del pengar.

Ledbelysning ger dig alltså ett stort urval, samtidigt som det hjälper dig att spara både miljöresurser och pengar när du väljer denna typ av belysning. Det är med andra ord ett hållbart, funktionellt och smart val.

Det var svårt för några år sedan att tro att det skulle finnas så mycket att välja på den dagen glödlamporna skulle fasas ut. Länge såg det ut som om vi skulle få nöja oss med de vanliga lågenergilamporna, som ofta har ett kallt och platt ljus. Men så, som genom ett trollslag, dök det upp den ena smarta lösningen efter den andra på marknaden. Och kronan på verket kanske ledtekniken kan anses vara. Möjligheten att bygga in belysningen i lamporna är förstås en enorm tillgång, men du kan också hitta bra ledlampor för dina gamla armaturer med de vanliga traditionella socklarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *