Kategorier
Spel

Backgammon – Riktigt roligt brädspel

Backgammon – ett brädspel på frammarsch

De lärde tvistar om vilket som är det äldsta brädspelet. Vissa forskare menar att schack är det äldsta spelet. Andra är av uppfattningen att backgammon ska ses som det första brädspelet att se dagens ljus. Klart är att backgammon är ett mycket klassiskt spel som har spelats i flera tusen år.

Backgammon i Sverige

I Sverige har backgammon ofta fått stå tillbaka för schack. Det har alltid funnits entusiaster, men spelet har inte riktigt nått den breda massan. Backgammonspelarna har i allra högsta grad varit marginaliserade.

När man tänker på backgammon är det oftast bilden av piprökande äldre män på caféer i Turkiet och andra delar av Mellanöstern som först kommer upp i huvudet.

Backgammon har ökat

På senare tid har dock intresset för backgammon ökat mycket kraftigt i Sverige. Det kan ha att göra med att intresset för lite mer annorlunda spel hela tiden ökar. Att backgammon ses som ett lite mindre komplicerat alternativ till schack är en annan sak som talar för detta spännande, roliga och utmanande spel.

Backgammon är ett spel som är mycket enkelt att lära sig. Att bemästra spelet är dock en helt annan sak. Det finns backgammonspelare, som har spelat varje dag i många decennier, som fortfarande lär sig nya saker.

Att tänka på när man köper backgammonspel

Det finns backgammonspel i alla tänkbara storlekar, allt från mindre bräden, som med fördel kan tas med på resan, till bräden med så kallade olympiska mått. Om du vill spela backgammon med klass ska du välja ett bräde som mäter åtminstone 50 cm gånger 50 cm.

Då får du en bra överblick över brädet och det blir dessutom enklare att lägga ut brickorna och få plats med dem på spelfältets tungor. Ett backgammonbräde av olympiska mått är ofta konstruerat som en portfölj med handtag för säkra och enkla transporter.

Hur mycket ett backgammonbräde kostar beror dels på storleken, och dels på hur hög kvalitet brädet håller. Ju dyrare bräde, desto bättre kvalitet. Kvaliteten märks bland annat i materialvalen på spelfältet samt portföljens utsida och i vikten på brickorna/pjäserna.

Det finns backgammonbräden för alla plånböcker. Köp ditt backgammonspel med fri frakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *